sobota 2. června 2012

Devět životů Otto Katze - Jonathan Miles

Tak tu máme další knihu, kterou bych vám rád přiblížil. Jmenuje se Devět životů Otto Katze a napsal ji Američan Jonathan Miles. Dnes to nebude žádné lehké čtení, což ovšem neznamená, že by nebylo zajímavé.



Příběh komunistického superšpiona z Čech - tak zní podtitul knihy a leccos nám napoví o jejím obsahu. Otto Katz, v Čechách známý pod pseudonymem André Simone, hrál za svůj život hodně rolí. Byl komunistickým špiónem ve Francii, Anglii i Americe a významným antifašistou, který se snažil bojovat proti nacistické propagandě před i po nástupu Hitlera k moci. Samozřejmě pomocí propagandy komunistické. Údajně byl  dokonce milencem Marlen Dietrich. Prožil španělskou občanskou válku i mexické vyhnanství. Celý svůj život zasvětil víře v komunismus a Stalina. Svého času si podmanil Hollywood a stýkal se se spoustou známých osobností své doby, např. Egonem Ervínem Kischem či Bertoldem Brechtem.
Osudnou se mu stala až jedna ze stalinových čistek roku 1952. Byl obžalován v procesu s Rudolfem Slánským a skončil na šibenici. Důvod? Údajná kolaborace, velezrada a špionáž. Klasika.. Z přiblížení komunistické Prahy konce 40. a začátku 50. let mrazí v zádech.
Jonathan Miles popisuje zvláštní život tohoto českého špiona. Donutí vás přemýšlet jestli si Otto Katz svůj osud zasloužil, jak moc byl v mnoha kontroverzních kauzách zainteresovaný a co všechno měl na svědomí. Na rovinu se přiznám, že  pro mě tato kniha nebyla žádným lehkým čtením. Musíte si zvyknout na to, že před sebou budete mít neustále spoustu jmen a někdy se prostě ztratíte. Pokud ovšem někoho zajímá prostředí špionů a chce se dozvědět také něco o tom, jak Evropa fungovala a jak dokráčela k 2. světové válce, pak mu mohu knihu doporučit. Toto dílo je výsledkem dlouhých zkoumání a hledání v archivech, za které si autor zaslouží pochvalu.

Žádné komentáře:

Okomentovat