středa 30. května 2012

Krysiáda - Nicolae Rusu

Dneska pro vás mám tip na hodně dobré čtení. Krysiáda, autora Nicolae Rusua, je knihou, kterou jsem přečetl již před nějakou dobou, ale dnes jsem si na ni náhodou vzpomněl a chtěl bych vám jí přiblížit. Vydalo nakladatelství Havran v roce 2011.




Příběh, který se odehrává v Moldavsku v době po konci komunistického režimu, je přiblížením politické a kulturní situace této chudé evropské země. Ukazuje úpadek morálních hodnot inteligence moldavského národa, prospěchářství, korupci a vraždení na objednávku. Uvidíte, že tato země se točí stále ve stejném kruhu, že všechno ovládají vyvolení a všichni jsou v područí peněz a bojů o moc.
Kniha uvádí příběh Iona Josana, moldavského spisovatele, který byl pro svou nepohodlnost jednoho dne napaden a polit kyselinou sírovou. Josan ovšem přežil. Nejpůsobivější na tom celém je fakt, že toto se stalo samotnému autorovi knihy. Ten je již po 14 plastických operacích a ze svého zranění se stále zotavuje!
Pokud si chcete přečíst něco mezi thrillerem a historickou sondou do života moldavské společnosti, pak neváhejte. Opravdu to stojí za to. Budete napjatí, vyděšení a překvapení, co všechno je možné. Postavy mají sice fiktivní jména, ale údajně se pod nimi skrývají reálné osobnosti moldavské společnosti.
P.S. Dílo je koncipováno jako dyptich s názvem Ztroskotání - druhá kniha se jmenuje Silvestr na vraku.

Žádné komentáře:

Okomentovat