středa 30. června 2010

Green Day v Praze - 29. 6. 2010


Nevím čím bych začal..Nejde to popsat. Neuvěřitelný hudební zážitek, největší v mým životě! 5 let jsem čekal na to, až Green Day zase přijedou do Prahy a konečně jsem se dočkal! Jelikož jsem na prvním koncertě v roce 2005 nebyl, těšil jsem se dvakrát tolik.
Vůbec jsem nevěděl v kolik bych měl dorazit do Holešovic. Mělo se otevírat od čtyř a tak jsem si řekl, že když přijdu na druhou bude to stačit. Tahle doměnka se naštěstí vyplnila. Měl jsem lístky do první kategorie a tudíž sem se ani tak nemusel tlačit. Nakonec jsem se dostal asi 5 metrů od konce výběžku z pódia a musím říct, že flek to byl dobrej. Odpoledne bylo fakt neskutečný vedro, a proto přišlo vhod kropení vodou od hasičů. Kolem pátý hodiny se začal prostor zhušťovat a místa ubývalo, ale naštěstí jsme si to svoje ubránili.
Jako první přišla na řadu česká kapela The Pooh - rock podobný tomu ze začátku 90. let, na mě místy až moc uřvanej. Druhým předskokanem byli už přece jen slavnější Billy Talent - kanadskej punkrock, kterej docela dobře rozehřál publikum, škoda jen, že byl celkem ledabyle nazvučenej. A pak už se šlo na to..
Na řadu přišel oblíbený králík, který jako vždy vypil dvě piva na ex, zatančil pár "sexy" tanečků a zase odkráčel. Ani ne za pět minut už přišli na řadu hlavní hvězdy večera! Green Day! První písničkou byla 21st century breakdown, která rozjela davový šílení. Lidi skákali a zpívali z plnejch plic. Už při druhý písničce - Know your enemy, si Billie Joe vybral kluka a vytáhl ho na pódium. Chtěl po něm zazpívat kus refrénu, ale mlaďoch mu sebral mikrofon a odzpíval celou sloku, pak se pozdravil se všemi členy GD a na povel Billieho skočil z pódia do diváků. Během první části koncertu se střídaly písně z alba American Idiot a 21st century breakdown - např. Holiday, Viva la Gloria, Give me novacaine, East jesus nowhere(nechyběl mladý kluk z publika, kterého si BJ vybral jako součást choreografie písně), St. Jimmy.. Během toho si Billie vytáhl na pódium holku, poklekl před ní a věnoval ji svoje potítko a dostala pusu - myslím, že pro ní to byl zážitek na celej život :D
Pak přišla na řadu sekce písní ze starších alb - Basket case, Waiting, When I come around atd. Po písničce Longview si Billie vybral tři hráče z publika - basáka, bubeníka a kytaristu. Musím říct, že jim to šlo. Vrcholem večera zřejmě byla píseň King for a day, kdy na sebe všichni na pódiu navlíknuli neuvěřitelný kostýmy, všichni kravli, skákali, zpívali, Tré Cool předvedl fingovanou felaci na BJovi, Billie šlukoval tampóny, který mu nějaká chtivá fanynka hodila na pódium. Na všech bylo vidět, že si to užívají - jak diváci tak účinkující. Billie stále opakoval "dikymoc" a hnal publikum k nepopsatelnýmu řevu - například i tím, že vytáhl českou vlajku a začal s ní mávat na pódiu. Senzační byl song 21 guns, který zpívalo celý publikum. Základní část koncertu zakončili GD typicky, a to sice písní Minority. První přídavek obsahoval písně American Idiot a hlavně Jesus of suburbia, která je bezkonkurenční. Ve druhým přídavku jsme se dočkali songu Wake me up when september ends a celý večer byl zakončen písní Good Riddance(Time of your life).
Koncert doprovázelo spousta pyrotechnickejch efektů, Billie Joe stříkal na diváky vodu, střílel trička a neustále pobízel ke skandování. Pódium bylo skvěle upraveno, promítaly se různý animace na zadní stěnu. Green Day tenhle koncert prostě rozhodně nevypustili. Byla to bomba akce, kterou jsem si maximálně užil! Doufám, že další návštěvy GD se dočkáme dříve než za 5 let..Bylo to prostě super!

Žádné komentáře:

Okomentovat