úterý 15. června 2010

Bullet in a bible/Green day


Co si představíte pod pojmem "živák"? Koncert plnej efektů, spousty nadupanejch písní a frontmanů, který jsou ochotný udělat pro potěchu diváka úplně všechno? Tak přesně takovej je koncert Green day, který odehráli v roce 2005 v Milton Keynes v Anglii! Dvd se záznamem koncertu se jmenuje Bullet in a bible a je to fakt nářez!
Hudební skupina může bejt super, může prodávat tuny cdček, ale její kvality odhalí až živý koncerty. A přesně tohle je ten případ, protože Green day to naživo opravdu umí. Nejedná se vlastně jen o syrový záznam koncertu, tohle je něco jako film. Jeho režií byl pověřen Samuel Bayer, který vedl i natáčení klipů k desce American idiot. A svou práci odvedl fakt bravurně. Záznam je (jak sám Billie Joe ve filmu říká) z druhého koncertu v Milton Keynes. První byl o den dříve. Na každém z nich bylo 65 000(!) lidí. A muselo to být opravdu něco. Písničky jsou hrány s naprosto nevídanou vervou. Už při druhém songu z frontmanů teče pot, ale na síle jim to pranic neubírá. Billie Joe je šoumen jak se patří, celej koncert dělá "voloviny", dokonce ukáže na diváky zadek :-). Je vidět, že koncert si fakt užívá. A hlavně má ten dar, že umí zpívat naživo (narozdíl např. od Anthonyho Keidise z "Redhotů" nebo Bryana Hollana z Offspring). Mezi nejlepší kousky z Bullet in a bible patří písně Jesus os suburbia, Holiday, King for a day, Minority, Wake me up when september ends. Při těch vám až naskakuje husí kůže. Publikum je taky neuvěřitelné a Billieho poslouchá téměř na slovo. Veliká rozmanitost panuje i co se týká záběrů kamer - kamery jsou snad všude, dokonce i v publiku (použito i na koncertech např. U2). Divák tudíž vidí naprosto všechno a dokonale.
Jenže to ještě není všechno. Mezi jednotlivýma písničkama je spusta věcí k vidění. Jsou to třeba rozhovory se členy Green day (převážně na téma vzniku American idiota a průběhu turné), pohled na stavbu pódia, natáčení ze zákulisí koncertu, rozhovory s diváky a mimo jiné i návštěva britského muzea války, ve kterém průvodkyně ukáže Green day kulku v bibli - odtud tedy i název celého dvd. Všechno je doplněno vtipnými scénkami a hláškami členů Green day, které jsou všudypřítomné.
Pokud máte rádi Green day a toužíte vidět jak to umí rozbalit naživo pořiďtě si tohle dvd, opravdu to stojí za to! A nebo ještě lépe přijďte na koncert Green Day 29.6. v Praze. Já tam budu a doufám, že předvedou něco podobného jako v roce 2005 v Milton Keynes.

Playlist:
1. American idiot
2. Jesus of suburbia
3. Holiday
4. Are we the waiting
5. St. Jimmy
6. Longview
7. Hitchin´ a ride
8. Brain stew
9. Basket case
10. King for a day/Shout
11. Wake me up when september ends
12. Minority
13. Boulevard of broken dreams
14. Good Riddance (Time of your life)

Žádné komentáře:

Okomentovat